VLHORA is de netwerkorganisatie die de belangen van de hogescholen uitdraagt vanuit een maatschappelijk breed gedragen beleidsvisie.
VLHORA – Vlaamse Hogescholenraad staat voor alle Vlaamse hogescholen die door professioneel hoger onderwijs, beoefening van de kunsten, praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek en lerende communities van de praxis, toekomst maken: toekomst van studenten, werkveld en samenleving. Om telkens weer het beste uit iedereen te halen, samen naar topkwaliteit te streven en de samenleving duurzaam op te bouwen.
VLHORA versterkt de maatschappelijke reputatie van Vlaamse hogescholen door hun impact op de politieke besluitvorming te versterken, hun stem in de publieke opinie kracht bij te zetten en de ontwikkeling van lerende communities te faciliteren. Hierbij telkens gedreven door volgende waarden: optimisme, ambitie, bondgenootschap, openheid, loyauteit en vertrouwen.
VLHORA positioneert op een krachtige en duidelijke manier de unieke maatschappelijke meerwaarde van de Vlaamse hogescholen zowel in Vlaanderen als in de wereld, en wil internationaal (h)erkend worden als Universities of Applied Sciences and Arts. Engaged & Connected.
VLHORA werkt proactief beleidsproposities uit en formuleert standpunten om het professioneel hoger onderwijs, de beoefening van de kunsten en de verbinding van dit onderwijs met zowel praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek als met de maatschappelijke dienstverlening, meer ruimte te geven om zich te ontwikkelen.
Als officiële gesprekspartner van de Vlaamse hogescholen met de overheid faciliteert VLHORA resultaatsgericht overleg en dialoog, zowel onderling als met andere beleidsbeïnvloeders en stakeholders. VLHORA wordt in de media (h)erkend als woordvoerder van alle Vlaamse hogescholen samen.
VLHORA bouwt lerende netwerken uit, stimuleert onderlinge samenwerking en faciliteert uitwisseling van kennis, ervaringen en beste praktijken tussen de hogescholen.
Een eerste positieve ervaring inzake samenwerking kenden de hogescholen begin jaren '90 met de belangen-groeperingen van de instellingen van de toenmalige korte en lange types. In de loop van 1995 zijn netoverschrijdende contacten gelegd om tot een gestructureerde manier van overleg en samenwerking te komen.
Dit resulteerde op 17 januari 1996 in de officiële oprichting van de v.z.w. Vlaamse Hogescholenraad, VLHORA. Na verloop van tijd traden alle 29 hogescholen tot de vereniging toe: de hogescholen stuurden daarmee een voor Vlaanderen belangrijk maatschappelijk signaal de onderwijswereld in.
Sinds zijn oprichting verdedigde VLHORA met kracht de belangen van het hoger onderwijs en van de hogescholen in het bijzonder, organiseerde overleg tussen de hogescholen en trad met standpunten, voorstellen en adviezen naar buiten.
De wijze waarop van bij de aanvang zinvol en efficiënt werd gewerkt, maakte snel van VLHORA een in de Vlaamse onderwijswereld niet meer weg te denken advies- en overlegorgaan én de spreekbuis van bijna 125.000 hogeschool-studenten en de 10.000 personeelsleden.
Het Vlaams Parlement besliste op 7 juli 1998 bij decreet de Vlaamse Hogescholenraad officieel te erkennen als instelling van openbaar nut en op 19 juni 2015 de Vlaamse Hogescholenraad om te vormen tot stichting van openbaar nut.
De Raad van Bestuur worden door verschillende vergadergroepen ondersteund om de lopende dossiers over thema's gerelateerd aan het beleid van het onderwijs, de financiering, het personeel, het onderzoek en de kunsten uit te werken.
Voor de leden en stakholders wordt jaarlijks een congres gehouden. Daarnaast worden infosessies en studiedagen opgezet rond specifieke onderwerpen.
Het is de doelstelling van VLHORA om jaarlijks te participeren in één of ander project.